Ontdek de streek van Lier, pittoreske stad in de voorkempen met meer dan 30.000 inwoners

Lierke Plezierke

Geniet van de vele streekproducten (hebt u ooit de Lierse Vlaaikes al eens geproefd ? Loop langs de prachtige gebouwen, ontdek de stad via het water van de binnennete of neem de fiets voor een prachtige rondrit in de streek van de "Pallieters".

Must Sees

Absolute aanraders voor een geslaagd rondje Lier zijn de twee UNESCO Werelderfgoedsites, het Begijnhof en het Belfort, de Zimmertoren en de Sint-Gummaruskerk. Kom helemaal tot rust in het Begijnhof. Het 13de-eeuws Begijnhof (1258) is als een ommuurd dorpje midden in de stad. Het is zalig kuieren in de middeleeuwse straatjes, verspreid rond de Sint-Margaritakerk.

Torens onder de loupe

We stappen door de tijd met als getuigen de drie historische torens. In 1369 wordt de belforttoren opgetrokken als trotse symbool van de onafhankelijkheid van de stad. Samen met het aanpalend stadhuis uit 1740 domineert de toren de Grote Markt. De Sint-Gummaruskerk is een collegiale kerk in Brabantse hooggotiek. De bouw startte in 1378 en duurde ongeveer 200 jaar. De Zimmertoren met de wonderbaarlijke Jubelklok is het bekendste stadsgezicht. De oorspronkelijke 14de-eeuwse Corneliustoren, omgebouwd tot Zimmertoren in 1930, is samen met het Zimmermuseum gewijd aan het levenswerk van Louis Zimmer.

Verliefd op het pallieterland

Spring op je fiets en ontdek de groene regio rond Lier. Onderweg geniet je van de afwisselende natuur, de meanderende Nete en het cultureel erfgoed. Combineer ontspannend fietsen met gastronomie. Maar ook als wandelaar heb je keuze te over om een frisse neus te halen in het wandelgebied Pallieterland. En waarom geen picknick meenemen? Een mand vol lekkers en hop klaar om de ideale picknickplek te zoeken.

Overal water

Vaar mee met de Koninklijke Moedige Bootvissers en luister naar hun anekdotische verhalen over de stad. Je stapt in een omgebouwde palingschuit en bekijkt Lier vanuit een ander perspectief. Of beleef de Binnennete op een sup-board. Al peddelend glijd je op het water tot aan het Spui.

Leven als een bourgondiër

Lierenaars houden van het goede leven. Feesten en gezelligheid zitten in hun bloed. Wat is er leuker dan met vrienden af te spreken voor een aperitief of een afzakkertje op een zonnig terras? Als je van lekker eten houdt, ben je hier ook aan het juiste adres. De stad bulkt ook van de fijne plekjes om je honger te stillen.

Lekkers uit de streek

Wie Lier zegt, denkt spontaan aan het Liers Vlaaike, een kruidige gebakje op basis van kandijsiroop en vier kruiden (kaneel, muskaatnoot, koriander en kruidnagel). Het Liers Vlaaike bestaat al meer dan 300 jaar en is een van de oudste streekgebakjes uit de provincie Antwerpen. In 2013 kreeg het de EU-erkenning als authentiek streekproduct.